秋から冬にかけて当科の白石泰之が担当しておりました急性心不全レジストリ(WET-HF)より、欧米のデータベースや予後予測モデルとの整合性を検討した論文が三編アクセプトされましたので、ご報告いたします。いずれも国立研究開発法人日本医療研究開発機構(AMED)からの支援を受けたもので、この場をお借りして関係者の皆様に篤く御礼申し上げます。

Shiraishi Y, Kohsaka S, Abe T, Mizuno A, Goda A, Izumi Y, Yagawa M, Akita K, Sawano M, Inohara T, Takei M, Kohno T, Higuchi S, Yamazoe M, Mahara K, Fukuda K, Yoshikawa T, West Tokyo Heart Failure Registry Investigators. Validation of the Get With The Guideline–Heart Failure risk score in Japanese patients and the potential improvement of its discrimination ability by the inclusion of B-type natriuretic peptide level. AHJ. 2016. In press.

Shiraishi Y, Sawano M, Kohno T, Nishiyama T, Maekawa Y, Sano M, Fukuda K, Kohsaka S. Validation of the Seattle Heart Failure Model in Japanese heart failure patients. Int J Cardiol. 2015 Oct 9;203:87-89.

Makino J, Kohsaka S, Shiraishi Y, Inohara T, Goda A, Izumi Y, Yagawa M, Mizuno A, Fukuda K, Yoshikawa T. Application of the United States acute heart failure risk prediction model in Japanese patients; analysis from a contemporary multicenter registry. Int J Cardiol. 2015 Sep 15;195:323-5.